24 mei 2022

Twee scholen + twee wijken = één stadsdeel + één museum

Deze editie van De Buurt als Museum is een speciale. Twee groepen 7 van de twee scholen in Wandelbos halen alles uit de kast om twee verschillende deelbuurten in de wijk warm te krijgen mee te doen. Deze deelbuurten -de Auteursbuurt en de Kruidenbuurt- zijn straks via de ouderen (en 5 kinderen van groep 8) van de Duynsberg aaneen geregen tot één groot buurtmuseum.

Er is veel over deze beide wijken gezegd, maar zijn de bewoners écht zoveel anders? We gaan het zien bij het ophalen van verhalen. Op beide plekken zochten we naar persoonlijke voorwerpen van bewoners die veel voor ze betekenen. Als aanleiding voor de schilderijen die de kinderen voor ze gaan schilderen. 

Via dat voorwerp laten de bewoners ook iets van zichzelf zien. Daardoor wordt het schilderij straks extra bijzonder. En is De Buurt als Museum ook echt iets van ons allemaal.

We worden verwacht 

Beide klassen hebben een overtuigende brief geschreven. 
En ja hoor, nog vóór we de wijk in gaan word ik gebeld en gemaild. Bewoners willen graag meedoen!

  •  ‘Wat een fantastische LEUK idee.’ 
  •  ‘Daar wil ik graag aan meewerken. Ik heb al een leuk voorwerp en verhaal in gedachte.’
  •  ‘Wel vraag ik mij af wanneer jullie willen langskomen want ik ben meestal overdag op mijn werk.’
  •  ‘Wij willen graag meedoen aan het project maar zijn van 15 mei tot 25 juni op vakantie.’ 

Onze brieven hebben effect! Er wordt naar ons uitgekeken!

De Kruidenbuurt

Begeleid door mij of een student van Stichting MOVE gaan de leerlingen van groep 7 van basisschool Antares op zoek naar verhalen van bewoners van de Kruidenbuurt. 
Toch wel spannend, aanbellen! We luisteren of we een geluid aan de andere kant van de deur horen. Zouden ze open doen? En wat gaan we dan zeggen?

Als de deur opengaat bleken veel bewoners het heel leuk te vinden dat de kinderen de buurt willen opvrolijken met hun schilderijen. Ze doen graag mee! Met trots en plezier vertellen de bewoners over hun bijzondere voorwerp en ze zijn heel benieuwd wat de kinderen straks voor ze gaan schilderen. Een enkele bewoner stopt de kinderen nog iets lekkers toe.

De Auteursbuurt

De kinderen van groep(en) 7 van basisschool Wandelbos gaan -gewapend met pen, papier en een laptop als camera- ook op pad om foto’s en verhalen te verzamelen. Ze hebben duidelijke instructies gekregen en de verschillende rollen zijn onderling verdeeld. Zo is iemand woordvoerder, fotograaf of verhalenopschrijver. Ook zij vinden het eerst best spannend om aan te bellen. Maar al snel krijgen ze er lol in! Wat is het leuk om te zien hoe enthousiast de bewoners zijn om mee te doen!

Veel mensen hebben hun mooie brief gelezen en weten waarvoor de kinderen komen. Vaak hebben de bewoners ook al nagedacht over een voorwerp. Door vragen te stellen proberen de leerlingen de ware betekenis van deze schatten te ontfutselen. Nauwgezet noteren ze de verhalen en leggen ze de voorwerpen vast. Dit is een serieuze zaak! Want het is belangrijk materiaal voor de cadeaus die ze gaan schilderen.

Ook hier zijn niet alle bewoners thuis. En ook hier doet niet iedereen mee. Maar dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg mensen die het heel leuk vinden om onderdeel uit te maken van dit Buurtmuseum.

We lijken allemaal op elkaar

In beide wijken hebben de bewoners allemaal een voorwerp dat eenvoudig lijkt, maar bijzonder blijkt. Een beeldje, een tekening, een oude knuffel, een plant of een schaal, blijken verhalen over een ander land, een familielid, een feest of hun eigen kindertijd. Misschien spreken ze niet allemaal even goed Nederlands, maar de wil om elkaar te begrijpen is groot. 

Wij mensen lijken meer op ‘de ander’ dan we soms denken. We houden van onze familie, hechten aan onze jeugd en vinden vrijheid belangrijk. We missen soms geliefden, koesteren herinneringen, zijn dol op verhalen en vieren het leven. Prachtig om bij stil te staan!

0 reactie(s)

Schrijf een reactie


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.